miercuri, 4 august 2010

Rețeta de rezervă

Ok! Probabil vă așteptați ca următoarea rețetă să fie cea pentru tortul de la ziua lui Alex. Trebuie să recunosc că la asta mă așteptam și eu. Dar cum viața fără puțină dramă parcă nu este la fel de interesantă, întâmplarea a făcut ca singurele fotografii în care apare tortul să fie genul de fotografii pe care le păstrezi într-un folder pe care îl arăți doar familiei și prietenilor. Voi spune doar că fotografiile cu pricina sunt rezultatul unei combinații de Alex + tequilla + ideea că ar fi haios să se joace „hai la groapa cu furnici” cu tortul.



Surprinzător, tortul a rămas intact până la momentul tăierii. Ar fi fost trist dacă ar fi pățit ceva pentru că a fost un tort destul de reușit. Blat de ciocolată, mousse de ciocolată albă și mousse de afine, câteva afine rătăcite prin stratul de mousse și ganache de ciocolată amăruie deasupra. Alex a zis că a fost cel mai bun tort pe care l-a mâncat vreodată, ceea ce a făcut ca egoul meu să atingă dimensiuni similare unui american care stă toată ziua la TV și mănâncă fast food și chipsuri. MARE!




Așa că de data asta voi posta una din rețetele pe care l-am încercat acum câteva săptămâni când am fost la mare. Am ales această rețetă pentru că, m-am gândit eu, împușc doi iepuri dintr-o lovitură. Îl fac fericit pe Alex, care e înnebunit după ciocolată, și în același timp o fac fericită și pe Elly, pentru care brânza este mană cerească.




Spre surprinderea mea Oana a fost foarte încântată de aceste muffins. M-a surprins pentru că Oana este unul din acei oameni care consideră că ciocolata este ciocolată și nu are ce căuta în prăjituri. Pe scurt, nu suportă prăjiturile cu ciocolată. Dar aceste muffins i-au plăcut la nebunie și consider acest lucru un argument foarte bun în favoarea lor. Ceea ce confirmă una din teoriile mele personale: „Nu există persoane cărora nu le plac prăjiturile, ci doar persoane care nu au descoperit încă prăjiturile potrivite” (pentru cazul Oanei se poate înlocui „prăjiturile” cu „prăjiturile cu ciocolată”). Desigur există o excepție de la această teorie, dar despre asta cu altă ocazie.




Sursa pentru această rețetă a fost blogul Inn Cuisine.


Muffins cu ciocolată și cheesecake (Chocolate cheesecake muffins)


1 cană (140 g) făină

1/2 cană (100 g) zahăr

3 linguri cacao

2 lingurițe praf de copt

1/2 linguriță sare

1/2 cană (80 g) bănuți de ciocolată

1 ou mare, bătut ușor

3/4 cană (180 ml) lapte

1/3 cană (80 ml) ulei

225 g cremă de brânză (Philadelphia)

2 linguri zahăr

zahăr pudră pentru decorat


1. Încălziți cuptorul al foc iute (treapta 5). Tapetați formele pentru muffins.

2. Într-un castron amestecați ingredientele uscate (făina, 100 g zahăr, cacao, praf de copt, sare și banuții de ciocolată).

3. Într-un alt castron bateți crema de brânză și două linguri de zahăr până când crema devine spumoasă.

4. Într-un al treilea castron bateți oul cu laptele și uleiul până când amestecul se omogenizează.

5. Turnați amestecul de ou, lapte și ulei peste amestecul de ingrediente uscate, și folosind o spatulă sau lingură de lemn, amestecați ușor, până când ingredientele uscate se umezesc (e în regulă dacă mai sunt cocoloașe; se recomandă ca aluatul de muffins să nu fie amestecat mai mult decât este nevoie pentru ca ingredientele uscate să se umezească, pentru că altfel muffins nu mai cresc la fel de bine și devin tari).

6. Umpleți 1/4 din formele de muffins cu aluat, adăugați o linguriță generoasă de cremă de brânză, apoi adăugați aluat de muffins până umpleți 3/4 din forme.

7. Dați la cuptor timp de 20 de minute (sunt gata când, dacă le apăsați în centru, aluatul revine la forma inițială).

8. Când sunt gata, se scot din forme, se lasă să se răcească și apoi se pudrează cu zahăr pudră.


Notă: Bănuții de ciocolată pe care îi găsim de obicei pe la noi prin magazine mi se par cam mari, așa că eu de obicei îi tai pe jumătate sau pe sfert.

Un comentariu:

  1. foarte bune... chiar aveam pofta acum cateva zile, dar s-a nimerit pe aproape. :) Blogul asta are nevoie de mai multa promovare, doar merita. :)

    RăspundețiȘtergere