miercuri, 14 iulie 2010

Idei, idei

Cred că tuturor ni se întâmplă să avem o idee care nu ne dă pace. E genul ACELA de idee. Ştiţi voi, tot timpul în umbre aşteptând să dea la o parte toate celălalte gânduri şi să îţi acapareze atenţia. Apare dimineaţa când îţi bei cafeaua, în pauza de ţigara, când iei prânzul, în metrou în drum spre casă şi în special înainte de culcare, când din cauza ei, te frămânţi timp de o oră mai rău ca aluatul de cozonac.



Am avut recent o astfel de idee. S-a născut ca o idee inocentă de tort pentru ziua de naştere a unui prieten. Nu ştiam prea bine gusturile lui în materie de deserturi, dar ştiam sigur că i-a plăcut tarta cu ciocolată şi portocale (reţeta în curând!) pe care am pregătit-o de Sf. Andrei şi 1 Mai. Având în vedere că ziua lui de naştere este în mijlocul verii, nu am vrut să fac un tort clasic cu cremă de unt cu aromă de portocale (asta nu are nimic de-a face cu faptul că este o chestiune de noroc pur şi planete aliniate când vine vorba de relaţia mea cu cremele de unt), am vrut ceva mai uşor şi estival. Şi nimic nu spune uşor şi estival ca mousse de fructe. Orice fructe, dar în special citrice. Deja ideea prindea formă: blat uşor de ciocolată, mousse de portocale şi ganache de ciocolată amăruie în rolul glazurii. Perfect! Minunat! Şi câteva felii de portocală caramelizată pentru decor. Ca să citez pe cineva „De-a dreptul sexy!”.



Apoi am vorbit cu prietenul în cauză şi mi-a spus că vrea de ziua lui să ieşim la o cafenea, să bem un suc şi să ne ducem cuminţi acasă. Ermmm...Şi cu tortul meu cum rămâne? „Asta e, poate la anul” mi-am zis, deşi am avut grijă să adopt o atitudine pasiv-agresivă şi să îl fac să se simtă vinovat că a omorât o idee atât de bună din faşă. E o persoană uşor de tachinat, iar eu nu pot să rezist tentaţiei atunci când am ocazia să tachinez pe cineva.

Aţi crede că ideea şi-a făcut bagajele şi m-a părasit sub acoperirea întunericului în mijlocul nopţii. Dar nuuu! Nu a fost o idee atât de drăguţă. Pentru că era una din ACELE idei! Aşa că după o săptămână de chinuri am hotărât să pun piciorul în prag. Ori eu, ori ea!



Sâmbăta trecută, când am fost în vizită la Giurgiu, mi-am luat jucăriile cu mine şi am invadat bucătăria mamei lui Alex. După şase ore petrecute în micul meu univers, m-am întors în lumea oamenilor cu rezultatul din imagini. Am schimbat câteva lucruri faţă de ideea originală. Am folosit glazură Lacquer în loc de ganache şi fursecuri dantelate de portocală în loc de felii de portocală caramelizate. În plus, având în vedere că acum nu mai era nevoie să fac un tort, mi s-a părut ocazia ideală să încerc că fac prăjituri cu mousse individuale. Pentru blat am folosit o reţetă de blat de ciocolată pe care am gasit-o pe Evil Shenanigans, pentru mousse de portocale am folosit excelenta reţetă de pe Culinary Concoctions by Pea Body, iar reţeta de glazură am luat-o de pe Cafe Fernando.

Rezultatul a fost puţin dezamăgitor din punct de vedere estetic. Am vrut să fac marginile perfect drepte, dar se pare că hârtia de copt este la fel de eficientă pentru acest lucru ca şi folia de plastic. Pe de altă parte, din punct de vedere al gustului, a fost un succes. „Wow!”, „Excelent!” şi „Genial!” au fost câteva dintre reacţii.




Mi-a plăcut foarte mult glazura. S-a întărit destul de repede, a fost foarte cremoasă şi a avut un gust intens de ciocolată amăruie. S-a potrivit de minune cu mousse-ul de mascarpone şi portocale care era uşor aerat datorită albuşurilor bătute spumă - o textură uşor diferită faţă de reţetele obişnuite de mousse. Adăugaţi la toate acestea blatul de ciocolată şi obţineţi un desert numai bun de impresionat musafirii la o petrecere.



Acum că am scăpat de ideea asta, trebuie să vad ce fac cu celălalte patru idei de torturi pentru zile de naştere şi petreceri care au început să lupte pentru lumina reflectorului pe scena mea interioară. Drama nu se termină niciodată!


Prăjitură cu ciocolată şi mousse de portocale

Blat de ciocolată:

3/4 cană (105 g) făină

1/3 cană (30 g) cacao

1 linguriţă praf de copt

1/4 linguriţă bicarbonat de sodiu

1/4 linguriţă sare

3/4 cană (150 g) zahăr

4 linguri (56 g) unt, topit

1/3 cană (80 ml) lapte bătut (se poate înlocui cu smântână obişnuită, iaurt sau aceeaşi cantitate de lapte - 3,2% grăsime, în care se pun două linguriţe de zeamă de lămâie sau oţet şi se lasă să stea 5-10 minute)

2 ouă

1 linguriţă esenţă de vanilie

3 linguri apă

1. Se încălzeşte cuptorul la foc iute. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă obişnuită pentru cuptor.

2. Într-un castron se pun făina, cacao, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, zahărul şi sarea şi se amestecă bine cu telul.

3. Într-un alt vas se pun untul topit, ouăle, laptele bătut, vanilia şi apa şi se amestecă bine cu telul.

4. Se toarnă ingredientele umede în vasul cu ingrediente uscate şi se amestecă cu telul până când aluatul se omogenizează.

5. Se toarnă aluatul în tavă şi se coace 15 - 20 de minute, sau până când trece testul cu scobitoarea (o scobitoare înfiptă în centrul blatului iese curată). Staţi cu ochii pe blat şi verificaţi după 10 minute pentru a vă face o idee cât trebuie să mai stea la cuptor.

6. Lăsaţi blatul să se răcească. După ce s-a răcit, tăiaţi rondele de blat folosind formele în care veţi face prăjitura.

Mousse de mascarpone şi portocale:

2 ouă, separate gălbenuşurile de albuşuri

4 linguri (50 g) de zahăr

115 g brânză mascarpone, la temperatura camerei

130 ml smântână pentru frişcă

2 linguriţe gelatină pudră + 2 linguri de apă

Coaja rasă şi sucul de la o portocală de dimensiuni medii

1. Într-un bol mic puneţi apa şi presăraţi gelatina deasupra. Lăsaţi gelatina să „înflorească”.

2. Într-un castron mare amestecaţi brânza mascarpone cu zahărul folosind un mixer, adăugaţi gălbenuşurile de ou şi amestecaţi până când se omogenizează.

3. Încălziţi gelatina în cuptorul cu microunde timp de 10 secunde şi amestecaţi-o repede în amestecul de brânză mascarpone (în cazul în care nu aveţi la dispoziţie un cuptor cu microunde, puteţi încălzi puţină apă, nu e nevoie să fiarbă, apoi turnaţi apa într-un bol puţin mai mare decât cel în care aţi pus gelatina şi puneţi în el bolul cu gelatină; în câteva secunde gelatina va deveni lichidă şi puteţi să o puneţi in amestecul de brânză).

4. Se adaugă sucul şi coaja rasă de portocale.

5. Într-un alt vas se bat albuşurile până se întăresc şi se încorporează uşor (cu ajutorul unei spatule de plastic sau a unei linguri de lemn) în amestecul de brânză.

6. Într-un alt vas se bate smântâna pentru frişcă, având grijă să nu rămână foarte moale, dar nici să nu devină prea tare. Se încorporează în amestecul de brânză.

Glazură Lacquer:

1/4 cană (60 ml) apă rece

2 linguriţe gelatină pudră

2/3 cană (130 g) zahăr

1/3 cană (80 ml) apă

1 lingură + 1 linguriţă sirop de porumb (eu am înlocuit siropul cu aceeaşi cantitate de miere)

3/4 cană + 2 linguri (81 g) cacao

1/3 cană (80 ml) smântână pentru frişcă

1. Turnaţi 60 ml de apă rece într-un bol mic, presăraţi deasupra gelatina, amestecaţi şi lăsaţi bolul de-o parte pentru ca gelatina să „înflorească”.

2. Într-o ibric aşezat pe aragaz la foc mediu, amestecaţi, folosind un tel, zahărul cu 80 ml de apă. Când zahărul s-a topit complet, luaţi ibricul de pe foc şi folosind telul amestecaţi în siropul de zahăr siropul de porumb (mierea) şi cacao. Va rezulta un amestec fin şi lucios.

3. Turnaţi smântâna pentru frişcă în amestecul de zahăr şi cacao şi amestecaţi bine folosind o spatulă. Puneţi din nou ibricul la foc mediu. Când amestecul ajunge la punctul de fierbere, luaţi ibricul de pe foc şi strecuraţi glazura într-un vas de metal. Lăsaţi să se răcească aproximativ 15 minute (până când temperatura amestecului ajunge la aproximativ 60 de grade Celsius).

4. Adăugaţi gelatina în glazură şi amestecaţi până când se topeşte complet.

5. Strecuraţi din nou glazura într-o cupă pentru măsurat. Lăsaţi să se mai răcească câteva minute (până ajunge la aproximativ 26 de grade Celsius – temperatura ideală pentru a fi turnată pe torturi/prăjituri).

Asamblare:

1. Ungeţi cu unt interiorul a 6 forme pentru prăjituri şi tapetaţi cu hârtie de copt. Puneţi formele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

2. Puneţi un disc de blat, acoperiţi cu o lingură + jumătate de lingură de mousse de portocale, adăugaţi încă un disc şi aceeaşi cantitate de mousse şi terminati cu încă un disc de blat.

3. Turnaţi o cantitate generoasă de glazură peste prăjituri.

4. Daţi prăjiturile la frigider cel puţin 2 ore sau peste noapte.

Notă 1: E destul de greu de găsit la noi forme pentru prăjituri aşa că în cazul în care nu aveţi aşa ceva, cum a fost şi cazul meu, puteţi folosi cutii de conserve la care tăiaţi capacul şi fundul, obţinând astfel cilindrii de metal de care aveţi nevoie. Eu am folosit cutii de compot de fructe de 400 ml, tăiate cu flexul şi finisate cu şmirghelul. Da, ştiu, multă bătaie de cap pentru nişte cilindri de metal, care puteau fi obţinuţi foarte uşor cu ajutorul unui desfăcător de conserve, dar atunci nu ar mai fi fost atât de distractiv. Plus, părinţii lui Alex nu aveau un desfăcător de conserve pentru că până acum s-au descurcat foarte bine folosind un cuţit când trebuiau să deschidă conserve.

Notă 2: Dacă nu vreţi să vă bateţi capul cu prăjituri individuale, puteţi face un tort dacă coaceţi blatul timp de 30-35 de minute într-o formă de tort de 23 cm diametru. Tăiaţi blatul în două sau în trei straturi. Vă recomand să dublaţi cantitatea de mousse, pentru că din cantităţile din reţetă iese un strat prea subţire pentru tort. Glazura este suficientă pentru a acoperi un tort de 23 cm diametru.

2 comentarii:

  1. din ce in ce mai bune prajiturile, postarile si fotografiile! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc! Si multumesc pentru sustinerea pe care o oferi cu fotografiile tale :)

    RăspundețiȘtergere