miercuri, 7 iulie 2010

Cine postează în noaaaapteee?

Andreea, cine altcineva! Am fost plecată din nou în week-end și în dulcele meu stil clasic am făcut ceva pentru drum. Dar de data asta am facut și ceva pentru acasă. Să nu se supere degustătorii oficiali că îi las singuri și eu ma duc să ma distrez la mare. M-am întors abia ieri și de atunci încerc să găsesc inspirația pentru această postare. Inspirația nu am gasit-o, dar am hotărât că a trecut prea mult timp de la ultima rețetă și că azi nu mă duc la culcare până nu postez ceva.




Prima tentativă de a pune în aplicare această rețetă a fost miercurea trecută. Miercurea trecută nu a fost o zi bună pentru deserturi și de aceea a devenit miercurea neagră în istoria mea personală. Sunt sigură că zeii deserturilor au fost împotriva mea în acea zi. Inițial am încercat să fac aceste cupe cu cremă de brânză și zmeură și, surprize surprize, zmeura mucegăise în cele două zile în care a stat în frigider. Apoi am încercat să fac rețeta mea preferată de tiramisu și, surprize surprize, am reușit să tai crema (!!!). Prin procesul de eliminare am ajuns la concluzia că nu faptul că încercam să fac tiramisu la 12 noaptea a fost de vină, ci faptul că mama desfăcuse cutia cu brânză cu două zile înainte și se cam uscase între timp.




Că tot veni vorba de mama, cred că aceste cupe de brânză cu zmeură sunt unul dintre deserturile perfecte pentru ea. Conțin brânză, biscuiți și fructe de pădure – trei dintre ingredientele ei preferate. Plus, sunt un desert foarte răcoritor și mama adoră deserturile răcoritoare. Alex a fost la fel de încântat de ele, având în vedere faptul că i-au trebuit trei secunde să golească una din cănuțe.

Rețeta am gasit-o pe Good Life Eats și mi s-a părut o idee minutată pentru un desert ușor de vară, când e mult prea cald afară pentru a mai aprinde cuptorul (deși pe mine asta nu m-a oprit niciodată). I-am arătat mamei rețeta și mi-a zis că ar arăta foarte frumos în aceste cănuțe, pe care de altfel mama nu le-a folosit niciodată pentru că sunt un cadou de la străbunica mea. Din nefericire, în urma unui șir de întâmplări fatidice, am mai rămas doar cu trei cănuțe.




Degustătorul no. 1, cunoscut ca Big Brother, mi-a spus că nu i-a plăcut faptul că biscuiții se umeziseră de la cremă – el le-a încercat după aproximativ 5 ore de când le-am făcut, așa că vă recomand să faceți cupele cu cel mult o oră și jumătate înainte să le serviți, pentru ca biscuiții să rămână crocanți. Textura biscuiților este foarte importantă în acest desert, pentru că întrerupe monotonia texturii cremei și transformă un desert destul de simplu într-unul foarte interesant.


Cupe cu cremă de brânză și zmeură (Raspberry cheesecake pots)


4 biscuiți graham (eu am folosit biscuiți cu cereale)

1 lingură (14 g) de unt, topit

225 g cremă de brânză (Philadelphia)

1/3 cană (70 g) zahăr

1/4 cană (60 ml) smântână pentru frișcă

1 linguriță esență de vanilie

340 g zmeură proaspătă (păstrațile pe cele mai frumoase pentru decorat)

frișcă îndulcită pentru decorat

frunze de mentă pentru decorat (opțional)


1. Încălziți cuptorul la foc iute.

2. Pisați biscuiții până devin frimituri (puteți să îi puneți într-o pungă pe care o închideți bine și să îi pisați cu un făcăleț).

3. Puneți biscuiții într-un castron și turnați peste ei untul topit. Amestecați bine pentru a se combina.

4. Tapetați o tavă obișnuită cu hârtie de copt și întindeți biscuiții în tavă. Dați la cuptor timp de 3-5 minute. Lăsați să se răcească.

5. Amestecați într-un vas crema de brânză, zahărul, smântâna pentru frișcă și vanilia, folosind un mixer, până când compoziția se omogenizează. Adăugați jumătate din cantitatea de zmeură și amestecați până fructele sunt zdrobite și amestecate în compoziție.

6. Puneți jumătate din cantitatea de biscuiți în patru cupe (pahare) de 120 ml, puneți apoi puțină zmeură. Împărțiți în mod egal crema de brânză în cele patru cupe și puneți apoi restul de biscuiți.

7. Decorați cu frișcă îndulcită, zmeură și frunze de mentă.

8. Dați la frigider o oră sau până când crema s-a întărit puțin.


Notă: Când am făcut cupele nu am fost foarte atentă la rețetă (cum se întâmplă de obicei când am de-a face cu o rețetă care mi se pare foarte simplă) și am pus toată cantitatea de zmeură în cremă, în loc să păstrez câteva să pun între straturi. De asemenea, am preferat să fac două straturi de biscuiți și două de cremă, fără a avea un alt motiv decât faptul că vroiam să aibă mai multe straturi.

4 comentarii:

  1. Chiar mi-a facut placere sa citesc textul, trebuia sa mai continui cu introducerea deoarece inspiratia era acolo :)
    Cat despre desert .... pfff exceptional dar...cam putin. :) Iar biscuitii putin crocanti chiar au ajutat foarte mult degustarea. Cupele arata foarte bine si ma opresc aici ca deja simt gustul zmeurei si nu pot decat sa astept pana la urmatorul desert.

    RăspundețiȘtergere
  2. Urmatorul desert in seara asta ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. De-a dreptul sadic blogul, mai ales pentru un biet degustator semiprofesionist (de tutunuri, ce-i drept, dar asta nu ma scuteste de salivat)
    Pe cand retete cu ceai verde? Sa-l beau nu m-am impacat, fiind prea aromat. Stiu ca se gasesc deserturi care-l includ ca ingredient si stiu ca impartasesti aceasta pasiune.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hehe! Nu e o idee rea! Am o reteta de prajituri japoneze cu ceai verde, dar nu sunt foarte multumita de ea. O sa mai caut si o sa postez pe blog cand gasesc una care merita.

    RăspundețiȘtergere