marți, 5 octombrie 2010

Foto mobil, fondant și marshmallows

Ce au în comun toate acestea?

Vă rog să îmi dați voie să vă explic. Acum apropape un an am făcut primul și singurul, până acum, tort acoperit cu fondant. Am vrut să văd cum se lucrează cu fondantul, așa că am căutat o rețetă care să nu conțină sirop de porumb. După multe căutări am găsit în final ceva pe unul din forumurile de la noi, mi-am suflecat mânecile și m-am apucat de treabă. Rezultatul a fost ok, dar nu mulțumitor pentru mine. Am lucrat destul de ușor cu fondantul rezultat, dar nu mi-a plăcut textura.



Așa că am început să caut alte rețete de fondant și am dat peste o rețetă care folosește marshmallows (știți voi, acele bezele din comerț pufoase și elastice). Din câte spuneau cei care au folosit rețeta, fondantul rezultat nu era doar ușor de folosit, ci avea și un gust mai bun decât cel obișnuit. Singura problemă era că la noi nu prea găsești marshmallows albe simple. Plus că cele pe care le găsești sunt cam scumpe.




Nu-i nimic!”, mi-am spus, și m-am apucat de căutat o rețetă pentru marshmallows, care să nu conțină, după cum probabil ați ghicit deja, sirop de porumb. După multe, multe căutări am găsit și o rețetă de marshmallows, dar am dat peste o altă problemă. Aveam nevoie de un termometru pentru siropul de zahăr. Mda!




Am renunțat la idee până săptămâna trecută când, aruncându-mi privirea peste o rețetă de marshmallows, mi-am dat seama că nu aș face mare pierdere de ingrediente dacă nu reușesc să aduc siropul de zahăr la temperatura protrivită. HA!

Am folosit rețeta de pe Namthip.com, dar am ales să le fac simple. Până la urma a fost doar un experiement. M-am bazat pe norocul începătorului în ceea ce privește temperatura siropului de zahăr. Norocul începătorului a funcționat. Recomand totuși celor care nu dispun de această apitudine să folosească un termometru.




Rezultatul experimentului au fost niște marshmallows pufoase, elastice și delicioase (mult mai bune la gust decât cele din comerț). Ceea ce m-a făcut să mă gândesc la alte moduri de a le folosit, ca de exemplu să fac bomboane de ciocolata cu marshmallows în interior. Abia aștept!




Cât despre fotografiile făcute cu telefonul, ermm, singurele fotografii pe care le am cu tortul cu fondant au fost făcute cu telefonul și în ziua în care am făcut marshmallows Alex și-a lăsat aparatul de fotografiat acasă. Presupun că nimeni nu o să se supere dacă din când în când mai folosesc și fotografii mai puțin artistice.


Bezele (marshmallows)


2 căni (400 g) zahăr

3/4 (180 ml) cană apă

2 linguri gelatină

1/2 (120 ml) cană apă rece

1/2 linguriță sare

vanilie

zahăr pudră

amidon


1. Tapetați o tavă cu marginile mai înalte, sau un vas de sticlă termorezitentă, cu unt, zahăr pudra și amidon.

2. În vasul în care veți bate compoziția, puneți gelatina la înmuiat cu ½ cană apă timp de 5-10 minute.

3. Fierbeți zahărul cu ¾ cană apă pînă când ajunge la temperatura de 120 grade Celsius (aproximativ 12 minute). Nu amestecați siropul.

4. Cu mixerul la viteza mică, începeți să turnați siropul de zahăr peste gelatină foarte încet.

5. După ce ați turnat tot siropul, dați mixerul la viteza maximă și adăugați sarea și vanilia.

6. Bateți compoziția pănă când își triplează volumul, devine albă și groasă (ca o bezea bătută tare) – aproximativ 10-12 minute.

7. Turnați compoziția în vasul pregătit și presărați deasupra zahăr pudră și amidon.

8. Lăsați compoziția să se întărească în vasul descoperit timp de aproximativ 3-4 ore.

9. Scoateți compoziția din tavă și taiați-o în cubulețe mici. Dați cubulețele prin zahăr pudră și amidon.


Notă 1: Compoziția este foarte lipicioasă, așă că lucrați cu grijă.

Nota 2: Amidonul este cel mai bun prieten. Folosiți din belșug.

Nota 3: Marshmallows se păstrează timp de o săptămână în cutii închise bine.

2 comentarii: