joi, 14 octombrie 2010

Clătite cu sorțișoară

Uneori am și titluri normale. Și uneori mă trezesc dimineața cu o poftă nebună de, să zicem, scorțișoară. Cum s-a întâmplat acum câteva zile. Și desigur, cu prima ocazie, m-am apucat să caut o rețetă care să conțină ingredientul în cauză. Am vrut ceva rapid care să presupună minimul de pregătiri și de efort.




Clătitele au fost mereu ceva ce a presupus minumul de pregătiri. Nu ungi tăvi, nu te răsucești de trei ori pe lângă cuptor și pronunți formule magice ca să fi sigur că nu se arde nimic, și nu ai surprize din categoria creme tăiate și aluaturi desumflate. Așa că atunci când am dat peste rețeta de clătite cu scorțișoară de pe Sugar Laws am știut că am găsit ceea ce căutam.




Mi-au plăcut foarte mult aceste clătite. De fapt mi-au plăcut atât de mult încât le-am făcut de trei ori în ultima săptămână. Bine înțeles că nu m-am putut abține să nu fac câteva modificări când le-am refăcut.




Am înlocuit jumătate din cantitatea de făină cu făină neagră rămasă din perioada când al meu tată a cochetat cu brutăria. Am înlocuit untul topit cu beuree noisette (unt maroniu) și am adăugat un sfert de lingurită de nucșoară. Cu toate aceste modificări au ajuns să aibă un gust foarte asemănător cu turta dulce. Sub formă de clătită. Ceea ce nu mi se pare rău de loc.



Din cantitățile date de rețetă ies aproximativ 6 clătite.


Clătite cu scorțișoară


1 cană lapte

1 cană plus două linguri făină

2 lingurițe praf de copt

1/4 linguriță sare

2 lingurițe scorțișoară măcinată

2 linguri zahăr

1 ou

1 lingură unt, topit


1. Amestecați toate ingredientele într-un vas (pentru mine a fost mai ușor să amestec făina cu praful de copt, sarea, scorțișoara și zahărul într-un vas, laptele cu oul și untul într-un alt vas, și apoi să torn amestecul de lapte peste cel de făină). Bateți bine aluatul până când se omogenizează.

2. Încălziți bine o tigaie de mărime medie. Ungeți tigaia cu unt sau puțin ulei. Puneți aproximativ un polonic de aluat în tigaie și întindeți aluatul cu ajutorul polonicului (acest aluat este ceva mai gros decât aluatul obișnuit de clătite). Coaceți aproximativ un minut pe fiecare parte, sau suficient cât să capete o culoare arămie pe fiecare parte.




Notă: Aceste clătite sunt excelente servite cu puțin unt topit și miere.

2 comentarii: