miercuri, 6 octombrie 2010

Amintiri de vară

A venit toamna! Și nu „Hehe! E septembrie” toamna. A venit toamna adevărată cu frig și ploi și frig. Mult frig. Ceea ce mă face să ma gândesc la vara care tocmai a trecut. La zilele însorite, la plaja de la Vama Veche și la excursiile prin țară. Dacă nu ar fi postarea cu GRANITAAAAA! probabil că aș uita total de zilele insuportabil de călduroase.



Vara asta s-au întâmplat multe lucruri minunate. Ca de exemplu acest blog. Și pasiunea mea pentru muffins care s-a născut la începutul verii. Tot pe atunci am gasit și rețeta care avea să devină rețetea mea preferată. Muffins cu lămâie și mac. De fiecare dată când am avut chef de ceva dulce prima rețetă la care m-am gândit a fost această rețetă.




Sunt ușor de făcut și iau mai puțin de o oră din momentul în care pui mâna pe primul ingredient până când le scoți din cuptor. Sunt absolut delicioase la cafea dimineața. Din nefericire nu am apucat să le testez la cafea decât o singură dată pentru că de obicei dispar fără urmă în cel mult o oră. Și nu, nu fac piciorușe mici de muffins și fug, este numai vina lui Big Brother și a degustătorilor oficiali.



Rețeta am gasit-o pe Joy the Baker. Deși au fost ocazii când le-am făcut înlocuind unele ingrediente (nu mai aveam zahăr așa că am folosit o combinație de zahăr pudră cu zahăr brun), au ieșit tot timpul foarte bine și foarte bune.


Muffins cu lămâie și mac


2/3 (135 g) cană zahăr

coaja rasă și zeama de la o lămâie

2 (280 g) căni făină

2 lingurițe praf de copt

1/4 linguriță bicarbonat de sodiu

1/4 linguriță sare

3/4 (180 ml) cană lapte bătut sau smânână

2 ouă mari

vanilie

8 linguri (110 g) unt, topit și răcit

2 linguri semințe de mac

2 linguri zahăr (pentru presărat pe muffins înainte de a le băga la cuptor)


Pentru glazură


1 cană de zahăr pudră amestecată cu 2-3 linguri de zeamă de lămâie


1. Așezați grătarul cuptorului în centru și încalziți cuptorul la foc mediu (treapta 4-5 a cuptorului). Tapetați formele pentru muffins cu hârtii pentru muffins.

2. Într-un vas mare, frecați zahărul cu coaja de lămâie rasă până când zahărul se colorează ușor și prinde miros de lămâie.

3. Adăugați la zahăr făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea și amestecați bine cu un tel.

4. Într-un alt vas bateți cu telul ouăle, laptele bătut (sau smântâna), vanilia, untul topit și zeama de lămâie.

5. Turnați ingredientele umede (amestecul cu ouă) peste ingredientele uscate (amestecul cu făină) și amestecați ușor cu o spatulă. Adăugați semințele de mac și mai amestecați puțin. Încercați să nu amestecați prea mult aluatul, doar cât să se umezească ingredientele uscate și semințele să fie distribuite egal prin aluat.

6. Puneți aluatul în forme și presărați zahăr pe deasupra.

7. Coaceți timp de 15-18 minute, sau până când trec testul cu scobitoarea.

8. După ce s-au răcit adăugați clazura făcută din zahăr pudră și zeamă de lămâie.


Nota: Dacă doriți să le păstrați mai mult timp (de exemplu la congelator) este mai bine să nu mai puneți glazura. Puteți să faceți glazură și să o turnați peste muffins înainte de a le servi.

4 comentarii:

  1. foarte tare.... asa tot mai dese postari, adica tot mai multe prajituri. :) yum yum.

    RăspundețiȘtergere
  2. Se bucura foarte tare Dl. Inginer :D... yammy prajituri..cine nu s-ar bucura?! vreau si eu

    RăspundețiȘtergere
  3. OMG! Flash-back moment... Vama Veche... plaja, soare, cald, apa, prea mult stat in apa, piele vanata, plaja, somn pe cearceaf, insolatie, arsura, apa, baie, iar piele vanata, inserat, scos costum plaja, pus blugi, club, vodka, dans, vodka, plaja, apa, baie, vodka, iar club, vodka, dans, vodka, plecat club, vodka, ajuns la hotel, vodka, somn, trezit dimineata, mahmureala, dureri de spate si cap si restu' corpului, mic dejun si apoi... ce sa vezi? coboara si Andreea din camera si aduce cutiile cu muffins... ciudat... tot flash-backu se deruleaza pe repede inainte pana la momentul muffins... unde incetineste si merge cadru cu cadru... Andreea deschide cutia magica si totul se pierde din jur... there are only the muffins... Totusi, flash-backu meu e mai mult concentrat pe cealalta cutie cele cu cioco si branza la mijloc decat pe acestea... but I'm a cheesy person anyway deci nu va luati dupa mine :)

    RăspundețiȘtergere
  4. hahaha! Ma faci sa par un fel de Moise care coboara de pe munte cu tabletele, numai ca eu cobor din camera...cu cutiile cu muffins.
    Promit solemn ca o sa mai fac acele muffins care ti-au placut atat de mult, desi mai sunt cateva retete care imi zburda prin minte si care sunt just as cheesy as you ;)

    RăspundețiȘtergere