sâmbătă, 25 septembrie 2010

Ciocolată x3


După o oarecare pauză, care a durat o oarecare perioadă de timp, datorată unor oarecare evenimente mai plăcute sau mai puțin plăcute, am revenit cu o rețetă care cu siguranță nu este o rețetă oarecare.

Spun că nu este o rețetă oarecare din trei motive:

  1. Ciocolată.
  2. Ciocolată!
  3. CIOCOLATĂ!!



Am făcut acest tort cu ocazia zilei de naștere a lui Big Brother. Nu, nu pentru a sărbătorii ziua lui de naștere. Lui Big Brother nu îi place să își sărbătorească ziua. M-a anunțat că nu vrea nimic când eu deja vizitasem Raspberri Cupcakes și hotărâsem că trebuie cu orice preț să încerc această rețetă. Dar fără petrecere nu există tort. Soluția? Am hotărât că trebuie să sărbătorim faptul că nu sărbătorim ziua lui Big Brother. Simplu!




Rețeta este destul de ușor de făcut și folosește crema mea preferată de ciocolată, ganache. Am mai pomenit în câteva postări de ganache, dar nu m-am oprit niciodată să explic ce este pentru că merită o postare doar pentru ea. Spun asta pentru că această cremă, deși are la bază doar două ingrediente, este foarte versatilă. Se folosește ca glazură, cremă pentru prajituri și bază pentru trufe de ciocolată, dar mai multe despre acestea voi posta în curând.




Tort de ciocolată x3


Blat


275 g (1 3/4 căni) făină

500 g (2 căni) zahăr

75 g (¾ căni) cacao

2 lingurițe praf de copt

1 linguriță bicarbonat de sodiu

1/2 linguriță sare

240 ml lapte bătut

120 ml ulei

2 ouă mari (3 medii), la temperatura camerei

1 linguriță esența de vanilie

1 cană de cafea proaspăt făcută, la temperatura camerei


1. Încălziți cuptorul la foc mediu (treapta 4-5, 180 grade C). Tapetați forma de tort (de 23 cm) cu hârtie de copt (de preferat să nu folosiți forma cu margini detașabile).

2. Folosind un tel, amestecați într-un vas făina, zahărul, cacao, praful de copt, bicarbonatul și sarea.

3. Într-un alt vas, combinați laptele bătut, uleiul, ouăle și vanilia.

4. Turnați ușor amestecul de lapte peste cel de făină, amestecând cu mixerul la viteza minimă până când se omogenizează.

5. Adăugați cafeaua, amestecând ușor.

6. Turnați aluatul în tavă și coaceți timp de 50-55 de minute. O scobitoare înfiptă în centrul blatului ar trebui să iasă curată.

7. Lăsați blatul să se răcească complet înainte să îl tăiați.


Sirop de zahăr


1 cană zahăr

1 cană apă

esență de vanilie


1. Puneți apa și zahărul într-un ibric.

2. Fierbeți amestecul la foc tare. Când zahărul s-a topit, dați focul la mic și mai fierbeți înca 5 minute.

3. Când siropul este gata, opriți focul și adăugați vanilia. Lăsați siropul să se răcească înainte să îl folosiți.


Ganache de ciocolată


300 g ciocolată amăruite, tăiată bucăți

150 g ciocolată cu lapte, tăiată bucăți

150 g ciocolată albă, tăiată bucăți

600 ml smântână pentru frișcă

50 g unt


1. Puneți bucățile de ciocolată albă într-un vas pentru mixer.

2. Încălziți 150 ml smântână pentru frișcă într-un vas. Când a ajuns la punctul de fierbere, luati smântâna de pe foc și turnați-o peste ciocolată.

3. Amestecați ciocolata și smântâna cu o spatulă până când se omogenizează. Lăsați amestecul să se răcească și apoi dați-l la frigider aproximativ 30 de minute.

4. Folosind mixerul, bateți amestecul până când devine spumos și își păstrează forma. Dați crema de-o parte.

5. Repetați pașii de mai sus folosind ciocolata cu lapte pentru a obține cea de-a doua cremă.

6. Încălziți restul de 300 ml de smântână pentru frișcă cu 50 de grame de unt și amestecați bine până când untul de topește si smântâna ajunge la punctul de fierbere.

7. Puneți ciocolata amăruie într-un vas și turnați smântâna cu unt peste ea. Amestecați bine până când se omogenizează.


Asamblare:


Tăiați blatul de tort în trei părți egale. Puneți prima parte pe platoul pentru tort și însiropați. Întindeți crema de ciocolată albă într-un strat uniform și acoperiți cu cea de-a doua parte. Însiropați și întindeți deasupra crema de ciocolată cu lapte, apoi acoperiți cu ultima parte pe care, de asemenea, o însiropați. Acoperiți tortul folosind ganache de ciocolată amăruie.


Nota: Pentru a avea o glazură cu un luciu plăcut, este recomandat să întindeți crema de ciocolată amăruie când este încă moale. Dacă se întărește, începe să devină mată cu cât o întindeți mai mult.




2 comentarii:

  1. suupet bun tortul si imi place mult ca ai prins deja un mod de a scrie, aluneca usor si capteaza atentia. :) Bravo dar hai cu urmatorul tort!

    RăspundețiȘtergere
  2. Hehehe! Mersi mult pentru incurajare :D Urmatorul tort este in productie. ;)

    RăspundețiȘtergere