luni, 28 iunie 2010

Ceva pentru drum…


Pot spune că azi pornesc la drum cu un nou proiect. Şi pot spune că sper ca acest proiect să ofere celor ce citesc un loc în care să descopere o nouă pasiune pentru deserturi şi idei atunci când sfânta carte de bucate nu îşi face treaba.


Dar această postare nu se referă la acest fel de drum. Se referă, de fapt, la drumul meu la Constanţa din week-end-ul trecut şi la ce am pregătit pentru a avea ceva dulce pe lângă sandwich-urile făcute de Elly (care au fost delicioase).

Ca de obicei, când fac ceva dulce pentru drum, aleg o reţetă cu ciocolată şi una fără ciocolată. Asta deoarece pentru mine dulciurile sunt origanizate în reţete cu ciocolată şi reţete fără ciocolată. Cred că acest lucru spune multe despre pasiunea mea pentru ciocolată. Dar despre asta cu altă ocazie.

Acum vorbim despre reţetele de week-end-ul acesta. Nu a fost foarte greu să aleg o reţetă cu ciocolată, pentru că acum câteva săptămâni am facut o negresă cu brânză (cu ocazia excursiei la Cluj din acel week-end), şi Alex a fost foarte încântat de rezultat. Şi părerea lui Alex contează foarte mult, pentru că până la urmă fac aceste prăjituri pentru a compensa faptul că el trebuie să conducă sute de kilometrii.

Această reţetă am găsit-o pe blogul lui David Labovitz şi mi-a plăcut mult idea de a combina ciocolata cu brânză, mai ales că de obicei reţetele de negrese americane (brownies) nu ies pufoase ca cele făcute la noi, ci dense şi cu un gust foarte puternic de ciocolată şi cacao. Brânza întrerupe gustul intens al ciocolatei şi adaugă o nouă textură prăjiturii, ceea ce face din această prăjitură un desert distractiv de făcut şi în special de mâncat. Plus, este delicios. Distractiv şi delicios este întotdeauna o combinaţie excelentă. În special la drum. Pentru că viaţa e prea scurtă pentru a nu avea ceva distractiv şi delicios la drum.

Negrese cu brânză (Cheesecake brownies)

85 g unt, tăiat bucăți
115 g ciocolată semidulce sau amăruie (conținut de cacao de aproximativ 55%), tăiată bucăți
130 g (2/3 cană) zahăr
2 ouă mari, la temperatura camerei
70 g (1/2 cană) făină
1 lingură cacao
1/8 linguriță sare
80 g (1/2 cană) bănuți de ciocolată
vanilie

200 g cremă de brânză (Philadelphia), la temperatura camerei
1 gălbenuș de ou mare
75 g (5 linguri) zahăr
vanilie


1. Tapetați o formă pătrată de 23 cm.
2. Încălziți cuptorul la 180 grade celsius.
3. Topiți ciocolata și untul într-o crăticioară de dimensiuni medii, la foc mic, amestecând continuu până se omogenizează. Luați vasul de pe foc, adăugați zahărul și apoi ouăle și amestecați bine.
4. Adăugați în compoziție făina, cacao și sare, apoi vanilia și bănuții de ciocolată. Întindeți amestecul în tava pregătă.
5. Bateți crema de brânză, gălbenușul, zahărul și vanilia într-un vas separat până se omogenizează.
6. Distribuiți amestecul de cremă de brânză peste cel de ciocolată. Folosind o spatulă amestecați puțin amestecul de cremă de brânză cu cel de ciocolată.
7. Dați la cuptor tava și coaceți timp de 35 de minute, sau până aluatul din centrul tăvii este aproximativ ferm la atingere.
8. Scoateți tava din cuptor, lasați să se răcească, apoi puteți să o scoateți din tavă și să tăiați negresa în pătrațele.

Nota 1: Aceste prăjituri se păstrează bine în cutii etanșate și de asemenea pot fi congelate daca vreți să le tineți mai multe zile.

Nota 2: Cantităţile din reţetă sunt pentru o formă pătrată de 23 de centimetrii. Eu am ales să folosesc formele pentru brioşe pentru că de obicei încercările mele de a tăia prăjituri făcute în tavă nu au rezultate foarte fotogenice. Spre încântarea mea, cantităţile au fost perfecte pentru a umple 12 forme pentru briose.

4 comentarii:

  1. Primul cititor si abonat, apropo sa pui si lista cu abonati sa fie mai simplu . :) Mult spor si la cat mai multi cititori , sunt alaturi de tine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, ceva bun vrea un blog bun. Iar blogul promite.

    RăspundețiȘtergere
  3. Viata toata e un drum. Destinatia finala poate fi vazuta dintr-o anumita perspectiva ca fiind trista pentru ca te desparte de cei cu care ai calatorit pana atunci. Totusi, ceea ce conteaza este calatoria. Drumul este scopul, nu mijlocul.
    O viata frumoasa este acel drum parcurs cu prieteni admirand peisajul. Sau schimband peisajul progresiv pentru a te face sa te simti fericit... sau cel putin implinit.
    Dar ce ar fi un drum fara pauza de desert?
    Viata fara dulciuri mi se pare un curcubeu intr-o vedere alb-negru. Un soi de expresie artistica a ceva ce exista dar din care a fost smulsa seva vitala, culoarea fiind definitorie curcubeului.
    Asa ca... nu-mi ramane sa spun decat ca sunt incantata de faptul ca mergem alaturi pe drumul vietii. Nu stiu ce iti voi putea oferi eu tie, dar tu sweety ne oferi tuturor savoarea si culoarea de care avem nevoie.
    Pups

    RăspundețiȘtergere